“Het Slaapkamer Debacle” De uitkomst van het kleine slaapkamer onderzoek!

De slaapkamer; mijn enige plek in huis waar ik echt tot rust kom. Gemiddeld breng je er van de 24 uur per dag gemiddeld 8 uur door. Slapend. Tenminste dat is de bedoeling. Slapen doe je in een bed, tenminste dat is het uitgangspunt van een bed. Je kunt er natuurlijk ook andere dingen in doen, maar daar kom ik verderop nog op terug.

Eerst even terug naar de basis. Een bed vind je meestal in een slaapkamer. Als we over een huis of woning praten, zorgen we meestal ook dat deze een ruimte bevat waar we dan een slaapkamer van maken. Deze slaapkamer bevat vaak naast het bed ook nog een hoop andere zaken die we eventueel makkelijk vinden om op dezelfde plaats te hebben.

Enquête

Recent was ik eigenlijk nieuwsgierig naar wat deze dingen voor jullie kunnen zijn.

Dus maakte ik een enquête op met 1 vraag en meerdere mogelijkheden als antwoord. Massaal is deze enquête ingevuld en ik verbaasde me over de uitkomst.

Anno 2015 is onze slaapkamer een hele nieuwe dimensie ingegaan en brengt deze naast onze lusten ook de lasten van het “nieuwe” tijdperk met zich mee. Waar vroeger de slaapkamer een slaapkamer was. Meestal bestaande uit een bed, nachtkastje, garderobekast en stoel, waren de wanden vaak kaal en sereen rustig.  De slaapkamer was om in te slapen en je om te kleden en dat was dat. 

De laatste 20 jaar heeft de tv en menig ander elektrisch apparaat zijn intrede gemaakt in de slaapkamer. We vinden het heel normaal om daar een tv te hebben. Deze scoort namelijk net zo vaak als dat een boek zich in onze slaapkamer bevindt. Dit is door ongeveer de helft van de ondervraagden aangegeven.

Het bed vindt iedereen logisch, dat was dan ook de controle vraag. Dan heb ik nog geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld een slaapbank of opklapbed. De kledingkast komt bij 75% van de mensen terug in de slaapkamer. Opvallend bij deze mensen is dat ze dan ook gelijk meer gerelateerde spullen als een kledingstoel, kaptafel en spiegel. Dit is allemaal nog niet echt bijzonder afwijkend.  

Maar anno 2015 vind ik het opvallend dat we ondanks ons wooncomfort zoveel concessies aan onze slaapkamer doen. In deze kamer breng je omgerekend het meeste tijd van je dag en je gehele leven door en zonder te beseffen wat we allemaal om ons heen verzamelen.

Neem even als voorbeeld de garderobekast; als iets snel voor chaos op je kamer zorgt, dan is het wel de kleding die zich rond zo’n kast verzameld, gewassen, ongewassen, op stoelen, meubels, hoopjes op de grond. Om nog maar niet te spreken van de wasmand en de aanverwante onfrisse luchtjes die erbij kunnen horen. Daarnaast produceer je hiermee veel meer stof op je slaapkamer. En van stof is nu eenmaal bekend dat dit gevolgen kan hebben op je gezondheid. In het huis waar we nu alweer een aantal jaren wonen, hebben wij de garderobekast verbannen naar een kamer ernaast. Toen viel me pas op hoeveel stof er vrijkomt. Bijkomend voordeel is dat ik ’s morgens haar niet wakker maak als ik om 6 uur me al aankleed en zij nog kan genieten van haar rust op de slaapkamer. 

Slaapkamer is geen fietsenstalling!

In deze tijd zie ik steeds meer de slaapkamer een opbergruimte worden, wat niet erg is natuurlijk. Maar overdrijf het niet. De muren, kasten en ieder hoekje zo vol proppen, dat je eer je bij je bed aanbeland, je minimaal 3 minuten onderweg bent. Het is fijn dat je ruimte hebt, maar niet om deze helemaal vol te zetten dat je slaapkamer het ook moet ontgelden.

Tevens is deze kamer geen fietsenstalling! In de enquête kwam bij de opmerkingen een fiets naar voren. Vele van jullie gaven al aan dat ze stiekem meer in de slaapkamer hadden staan dan je eigenlijk zou verwachten.

Mooi zo, bewust zijn van dingen die je in je slaapkamer omringen is de eerste stap. Persoonlijk vind ik dat de slaapkamer een oase van rust hoort te zijn. Alles wat er niet bijdraagt aan slapen, heb ik liever niet in mijn slaapkamer. Alleen een heerlijk bed met kussens en dekbed, gordijnen, een nachtkastje, een lampje, een goed boek; zou voor mij het summum zijn. Misschien nog iets aan de muur om lekker bij weg te dromen. En helaas een wekker. De meeste van jullie geven aan geen wekker of elektronisch geval te hebben staan. Ik doe al ruim 20 jaar met mijn wekkerradio, voorzien van een radio en buzzer. En natuurlijk een “snooze” knop die ik nooit gebruik. Het liefste zou ik gewoon wakker willen worden als ik ben uitgeslapen. Geen wekker nodig. Gewoon om 22u naar bed om 6uur weer wakker, uit mezelf; uitgerust en uitgeslapen. Helaas is dit meestal niet het geval. Vandaar dat “klere ding”. 

Elektrische apparatuur

Nu komen we bij één van de meest opvallende dingen uit mijn enquête, het aantal elektrische apparaten in de slaapkamer… Van laptops, tablets, smartphones, elektrische dekens, wifi-zenders, ventilators, airco’s, wekkers en ten slotte de televisie met aanverwante apparaten. Iedereen heeft in de enquête wel aangeven een van deze apparaten in de slaapkamer te hebben. Meer dan 50% geeft aan een televisie op de slaapkamer te hebben. De meeste gebruiken deze nog voor het slapen.

Persoonlijk heb ik er niks tegen, maar mijn ervaring is dat ik stiekem later ga slapen wanneer ik TV kijk. Of in slaap val met de TV aan, zonder de “timer” in te stellen. De keren dat ik ’s nachts wakker werd van de nachttelevisieprogammering is niet meer te tellen. Dus heel veel goed doet dat apparaat niet voor mijn nachtrust. Eruit met dat ding; uit mijn slaapkamer.

Het meest opvallend en eigenlijk geheel verwacht is dat 70% slaapt met een smartphone op zijn nachtkastje. Dit apparaat is helaas niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, dat het zelfs onze slaapkamer is binnengedrongen. Met alle gevolgen van dien. Je hele wereld binnen handbereik. Zowel sociaal als digitaal. Nog snel even dit blog lezen, even liken op die foto of dat bericht, filmpje of even een spelletje spelen. Voor je het in de gaten hebt, ben je weer een half uurtje verder van de benodigde slaap die we eigenlijk nodig hebben.

Natuurlijk gebruik je deze ook als wekker. Da’s wel zo handig, want die optie zit er toevallig ook op. Een apparaat voor al het andere… Die fabrikanten zijn eigenlijk nog niet zo gek. Alleen wij zelf wel! Het ding straalt energie uit, houd en haalt ons uit onze slaap, laat ons storen en zorgt voor onrust in de slaapkamer. Daarom ligt die van mij een deur verder. Waar ik hem niet kan zien, horen of mij kan storen. En wat nou als er iets ernstigs is? Jammer dan, morgenochtend vroeg om 6uur ben je de eerste als ik (hopelijk) uitgerust ben.

De slaapkamerruimte, volgens velen maar een plek in je woning voor een bed en hoop spullen. De slaapkamer anno 2015 is allang niet meer de plek om alleen te slapen. Het is een berghok, bibliotheek, fietsenstalling, kinderkamer, slaapkamer voor huisdieren, mediakamer, beautykamer, eetkamer en ga zo maar door. Misschien dat het in 2016 een keer tijd wordt om de slaapkamer weer eens zijn functie terug te geven. Een kamer om in te slapen! Zonder alle ruis, zonder alle rotzooi die we om ons heen verzamelen. Een oase van rust om je heerlijk af te zonderen van de rest van de wereld.

Lezend in een boek, vol fantasieën, op één oor in slaap vallen; dromend van wat er maar mogelijk is in je eigen wereld. Welterusten, slaap zacht…

 

Related Posts

 

 

  

© 2010 - 2017 Ready 4 Living

 

Algemene voorwaarden

 

Esther Molewijk
Ferdinand Bolstraat 50
4907 MG Oosterhout
T: 06-13379926